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This Engineering Guide has been reviewed and updated to address the new emission reporting
requirements for sources of lead emissions. This Guide was revised in December 2010, howaver an
oversight was found that required a subsequent revision.
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a copy of the attached to all of your staff who maintain engineering guide notebooks.

if there are any questions concerning this Engineering Guide, please direct them fo Erica Engel-ishida.
w/ attachment
Distribution List;

Regional Offices

Cory Chadwick, HCDOES
Bob Hasenyager, ARAQMD
Dan Aleman, CCHD
Michael Kryzwicki, CDAQ
Cindy Charles, PLAA
Karen Granada, TDES
Jonn Paul, RAPCA

Ed Fasko, NEDO

Mark Budge, NWDO
Bruce Weinberg, SEDO
Adam Ward, CDO

Tom Schneider, SWDO

DAPC

John Paulian

Mike Ahern

Mike Hopkins

Jennifer Hunter

Bill Juris

Attorney General's Office
Gregg Bachmann



Question:

Answer:

Ohio EPA
Division of Air Pollution Control
Engineering Guide #71

What are the requirements for reporting emissions from very low-emitting emissions units in the
annual Synthetic Mincr Title V and Title V fee emission reports (FER}, emissions inventory
summaries (EIS), and emissions statements (ES)?

Due to the negligible effect on the final fee amount and often cumbersome work required to
collect and review emissions data for very low-emitting emissions units, the following guidance
is provided. This guidance applies only to reporting non-HAP emissions for the annual
FER/EIS/ES.

(1)

(2)

For any emissions unit that is not “de minimis” or exempt from permitting as described in
{2) and (3) below it is necessary to report actual emissions for ali non-HAP pollutants
emitted if the unit has actual emissions of one ton per year or greater of any reportable
pollutant during the reporting period.  in addition, if combined faciity-wide actual
emissions of lead are 0.5 ton per year or greater, the lead emissions must be reported for
every contributing emissions unit at the facility regardless of the amount of lead emitted
by any one individual emissions unit.

Example:  For the reporting period, Company X has determined that emissions units A,
B, and C are not “de minimis” or exempt from permitting and have the
following actual emissions: '

Unit A Unit B UnitC
Crganic Compounds (CC) 10 TPY 08 TPY 0 TPY
Sulfur Dioxide (SO;) 8 TPY 0.4 TPY 0TPY
Nitrogen Oxides (NOy) 05T1PY 0.8 TPY 0TPY
Particuiate Matter (PM) 0 TPY 07PY 0.8 TPY
Lead (Pb) 0 TPY 07PY 0.57PY

Unit A - All of the emissions for non-HAP pollutants must be reported
because OC and SOz are greater than 1 TPY.

Unit B - No emissions for unit B must be reported.

Unit C - Only the lead emissions must be reported for unit C because lead
was the only pollutant triggering reporting for that emissions unit.

For any emissions unit that is a “de minimis” emissions unit pursuant to CAC rule 3745-
15-05, it is not necessary {o determine or include actual annual emissions data for any
poiiutants emitted unless!, beginning with calendar year 2010 emissions, lead emissions
from the “de minimis” emissions unit contribute to the combined factity-wide actual
emissions of 0.5 ton per year or greater. However, only the lead emissions need to be
reported for each contributing “de minimis” emissions unit.



Example:

Company Y's emissions unit D is “de minimis" under QAC rule 3745-15-05
because its potential {o emit for each poliutant is less than 10 Ibs/day.
Company Y is not required o report the annual emissions from emissions
unit D in the FERJEIS/ES, even if it is possible that the actual emissions of a
pollutant other than lead exceeded the 1 ton per year reporting threshold
described in {1). However, lead emissions only must be reported for
emissions unit D if the actual combined faciiity-wide actual emissions of lead
are 0.5 ton per year or greater,

Please note that if emissions unit D’s actual emissions {rather than potential
emissions) of each poltutant are less than 10 tbs/day, Company Y wouid still
be required to track and maintain records of the actual emissions for each
pollutant where the potential emissions are greater than 10 ibs/day for
emissions unit D.

(3)  For any emissions unit that is exempt from permitting pursuant to OAC rule 3745-31-
03(A)(1), 3745-31-03(A)(2) or 3745-31-03(A)(3), it is not necessary to determine or
include the actual annual emissions data for any pollutants emitted unless', beginning
with calendar year 2010 emissions, actual lead emissions from the “permit exempt’
emissions unit contribute to the combined facility-wide actual emissions of 0.5 ton per
year or greater. However, only the lead emissions need to be reported for each
contributing "permit exempt” emissions unit.

DAPC has determined that it will accept and process FER/E!S/ES that follow the above-mentioned guidance.
Please note that all emissions from these very low-emitting emissions units must be counted in calculating the
potential to emit and determining whether or not a facility is subject to the Title V permitting requirements in

OAC Chapter 3745-77.

MWA/JLH/EE]

Algust 6, 2001

(revised on January 16, 2003, December 30, 2010, January 5, 2011)

"11.S. EPA published revised ambient monitoring network requirements for lead on December 27, 2010 as part of

implementing the 2008 revision to the jead National Ambient Air Quality Standard. Ohio EPA requests reported
actual lead emissions at a facility that are greater than 0.5 ton per vear beginning with 2610 emissions in order to
develop and submit an approvable monitoring networi plan as identified in the December, 2018 federal action. No
other pollutants are required to be reported other than lead for any emissions unit where the default reporting status is

overridden in order to report fead.



