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Ohio EPA

Division of Air Pollution Control

Engineering Guide #11

(The following questions were submitted by Otto Faber of the
Cleveland Division of Air Pollution Control on April 30, 1980.)

Consider several (small) similar emissions units that are each
subject to OAC rule 3745-17-11.  Assume that each of the
individual emissions units has an uncontrolled mass rate of
emission of less than ten pounds per hour; therefore, by Ohio
EPA, DAPC Engineering Guide 31, Grouping Determinations for
Similar Process Units Subject to Figure II, the emissions units
cannot be grouped together to determine the maximum allowable
mass rate of emission of particulate matter via Figure II in OAC
rule 3745-17-11.  Accordingly, the allowable rate of particulate
emission must be based on the maximum hourly process weight rate
(PWR), as given in Table I of OAC rule 3745-17-11.

Question (1):

If the similar emissions units are covered by a single Permit to
Install (PTI), shall the PWR and allowable emission rate be
determined for the permit as a whole by:

a. determining the allowable emission rates for each of the

emissions units separately based on their separate maximum
hourly PWRs, and then adding these separate allowable
emission rates (as shown in the table below); or

Emissions Unit Max. PWR
(lbs/hr)

Table I Allowable
(lbs/hr)

1 400 1.40

2 600 1.83

3 1000 2.58

5.81 total

b. by first adding the separate maximum hourly PWRs of each

emissions unit and then determining the collective allowable
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emission rate for the permit as a whole based on the total
process weight rate (as shown in the table below)?

Emissions Unit Max. PWR

(lbs/hr)

Table I Allowable

(lbs/hr)

1,2, and 3 2000 4.10

Answer: 

The allowable mass rate of emission from Table I of rule 3745-17-
11 for the above emissions units under a single permit is
determined using the approach in 1.a above.  In short, the
maximum hourly PWR of each emissions unit is used to determine an
allowable mass rate of emission for each emissions unit.

The total allowable mass rate of emission for the permit as a
whole is simply the sum of the allowable mass rates of emission
for all of the emissions units.  However, this total allowable
mass rate of emission for the permit as a whole has no practical
meaning in terms of compliance, since each emissions unit must
comply with an allowable mass rate of emission based on its own
maximum process weight rate. In fact, the use of such a total
allowable mass rate of emission may give the erroneous impression
that a facility containing many such emissions units only has to
meet that total allowable mass rate of emission rather than the
allowable rate for each individual emissions unit.

Therefore, the allowable mass rates of emission for the emissions
units would be as follows:

EU 1: 1.40 lbs/hr

EU 2: 1.83 lbs/hr

EU 3: 2.58 lbs/hr

Question (2):

Shall it be construed to be Ohio EPA policy that the maximum
hourly PWR of an emissions unit is to be determined by the
maximum capacity of the equipment in question unless:

a. the company has provided written information proving that

the emissions unit is constrained by physical and/or
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operational limitations to operate at less than its maximum
equipment capacity; or, 

b. the emissions unit's maximum hourly PWR is currently

constrained to be less than its maximum equipment capacity
by special terms and conditions (T&Cs) in a currently valid
PTI or Permit to Operate (PTO)?

Answer: 

The maximum hourly PWR of an emissions unit must be determined by
using the maximum capacity of the emissions unit unless a written
request is submitted for a lower value which contains written
technical support that demonstrates that the emissions unit is
constrained by physical and/or operational limitations to operate
at a value less than the previously documented "maximum
capacity".

Also, if the PWR for an emissions unit is limited to a rate less
than the maximum capacity by the special T&Cs of a PTI or PTO,
such a limitation does not change the determination of the
allowable mass rate of emission from Table I.  The maximum hourly
PWR must be used for purposes of Table I.  Therefore, specifying
a lower maximum PWR in the special T&Cs of a PTI or PTO, which is
unsupported by an adequate showing of a physical and/or
operational constraint, and using such value to determine the
allowable mass rate of emission from Table I, will “derate” the
emissions unit and is not permitted by OAC Chapter 3745-17.

Note:  There may be situations where the operation of a new or
modified existing emissions unit is limited by the special T&Cs
of a PTI (and subsequently a PTO) in order to avoid the
requirements of the emission offset (Nonattainment NSR),
Prevention of Significant Deterioration (PSD), Title V, or
Maximum Achievable Control Technology (MACT) regulations through the
issuance of a synthetic minor permit.  Other types of situations where
the operation of an emissions unit is limited would include when the
facility wants to avoid minor source modeling and/or air toxics
modeling.  However, such conditions generally establish a
limitation on the annual allowable emission rate (TPY), and in
effect limit the annual operating schedule of the emissions unit
rather than its maximum hourly PWR. Therefore, such cases do not
"derate" an emissions unit and are consistent with the above
discussion.
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