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Question: 
  
 Can stack tests and associated visible particulate emission readings 
 (taken during those tests), which  were performed prior to the effective 
 date (June 18, 1980) of the "equivalent visible particulate emission 
 limitation" provisions in OAC rule 3745-17-07, be used to establish such a 
 limitation for an emissions unit?  Also, should facilities with emissions 
 units which have currently effective PTO's with Special Terms and 
 Conditions containing alternate visible particulate emission limitations 
 (extensions to the old 3-minute rule up to 60 percent opacity) be required 
 to test or retest (1) immediately after the effective date of revised OAC rule 
 3745-17-07, (2) at renewal of the  PTO’s, or (3) never? (These questions 
 were submitted by Dennis Bush of the Northeast District Office on May 
 15, 1980 and by Fred Klingelhafer of the Southeast District Office on May 
 19, 1980.) 
 
 
Answer: 
 
 In general, stack tests and any corresponding visible particulate emission 
 readings which were performed prior to the effective date of the 
 "equivalent visible particulate emission limitation" (EVEL) provisions in 
 revised OAC rule 3745-17-07, may not be used to establish such a 
 limitation. The exception to this general statement would be a situation 
 where an entity previously requested the Director to determine the 
 average opacity of the emissions from an emissions unit during any 
 performance test(s) conducted pursuant to test procedures equivalent to 
 those now specified in paragraph (B) of rule 3745-17-03 and submitted 
 such request in writing along with the test specifications and procedures at 
 least thirty days prior to the proposed test date. 
 
 In order to establish an EVEL for any emissions unit, visible particulate 
 emission readings should be performed during each sampling run, for a 
 minimum of 60 consecutive minutes per run. (See Engineering Guide #13 
 for instructions on how to determine an EVEL.) Therefore, at a minimum, 
 three sets of visible particulate emission readings should be performed 
 during any performance test. Those entities that potentially qualify for an 
 exception to the above general statement will have to be evaluated on a 
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 case-by-case basis to determine if an adequate number of visible 
 particulate emission readings were taken during the previous performance 
 test. Also, in such cases the performance test(s) and the results of such 
 test(s) must be acceptable to the Ohio EPA. 
 
 Any confusion as to whether or not previous stack tests and 
 corresponding visible particulate emission data may be used for 
 purposes of establishing an EVEL may be clarified by reference to 
 paragraph (C)(1) of OAC rule 3745-17-07. This paragraph reads as 
 follows: 
 
  "For the purpose of establishing an equivalent visible particulate  
  emission limitation for stack emissions subject to a mass-based,  
  particulate emission limitation, any owner or operator of an air  
  contaminant source which is subject to the requirements of   
  paragraph (A) (1) of this rule may request the director to determine  
  the average opacity of the emissions from said source during any  
  performance test(s) conducted pursuant to paragraph (B) of rule  
  3745-17-03 of the Administrative Code. Any such request shall be  
  made in writing at the time the test specifications and procedures  
  are submitted to the director pursuant to paragraph (B) (6) of rule  
  3745-17-03 of the Administrative Code.”  (emphasis added) 
 
 The language in this paragraph indicates that an entity that desires an 
 EVEL for an emissions unit must request the Director to determine the 
 average opacity during a performance test and submit such request to the 
 Director in writing along with the proposed test specifications and 
 procedures. Paragraph (B) (6) of OAC rule 3745-17-03 indicates at what 
 time such “test specifications” must be submitted. This paragraph reads as 
 follows: 
 
  The director may refuse to accept the results of emission tests  
  conducted pursuant to paragraphs (B)(7), (B)(10) of this rule which  
  are not conducted with prior review and approval of the test   
  specifications by the director. Test specifications must be submitted 
  for this purpose at least thirty days before the proposed test date.  
  The director will advise an entity of any deficiencies in the proposed 
  test specifications as expeditiously as practicable so as to minimize 
  any disruption of the proposed testing schedule." (emphasis added) 
 
 It is clear from this language that the request to determine an average 
 opacity during a performance test, for the eventual purpose of establishing 
 an EVEL, must be made in writing at the time the "test specifications and 
 procedures" are submitted, viz., at least thirty days before the proposed 
 test date. 
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 Therefore, the Ohio EPA will not accept any previous stack test(s) and 
 corresponding visible particulate emission readings taken for the purpose 
 of establishing an EVEL unless (1) the entity had previously requested 
 that an average opacity be determined during any performance test(s), (2) 
 such request was submitted in writing at the time the test specifications 
 and procedures were submitted, (3) such request, test specifications, and 
 procedures were submitted at least thirty days before the proposed test 
 date, (4) the performance test(s) and results were found to be acceptable 
 by the Ohio EPA and (5) an adequate number of visible particulate 
 emission readings were performed during the performance test(s). If the 
 number of visible particulate emission readings taken during the 
 performance test(s) is not sufficient to meet the criteria specified in 
 Engineering Guide #13, such situations will have to be evaluated on a 
 case-by-case basis; however, we do not believe that there will be many 
 instances where the above evaluation will be necessary. In most 
 instances, the previous data will not be acceptable for purposes of 
 establishing an EVEL due to an insufficient number of visible emission 
 readings. 
 
 With respect to the second question, facilities with emissions units that 
 have currently effective PTO's with Special Terms and Conditions (STC's) 
 containing alternate visible emission limitations based on the previously 
 effective rule should be required to comply with revised OAC rule 3745-
 17-07 (effective June 18, 1980) as soon as possible, but certainly no later 
 than the expiration date of the PTO. All of these facilities should be 
 notified of the new requirements for establishing an EVEL as soon as 
 possible. 
 
 Once an EVEL is determined for a emissions unit which has an effective 
 PTO with STC's containing alternate visible particulate emission limitations 
 based on the old version of OAC rule 3745-17-07, the STC's may be 
 modified immediately through the PTO modification procedure or during 
 the PTO renewal period. 
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