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Ohio EPA

Office of Air Pollution Control

Engineering Guide #17

Question:

Under what authority may we require a company to perform a
compliance test for a boiler at the normal operating rate? 
Please cite specific language in the regulations.  Under what
circumstances should we require such a test?  If we require a
company to conduct compliance tests at both the maximum capacity
and the normal operating rate, and the company has requested an
equivalent visible emissions limitation (EVEL), should separate
EVELs be established for each operating rate?  When is the
difference between the maximum capacity and the normal operating
rate sufficient to justify two separate compliance tests? (These
questions were submitted by Dennis Bush of the Northeast
District Office on May 21, 1980.)

Answer:

OAC rule 3745-17-10 gives the maximum allowable emission rate
for any existing boiler with a maximum capacity greater than 1.0
MM BTU/hr.  The maximum allowable emission rate is given in
terms of pounds of particulate emissions per million BTU (lbs/MM
BTU) of actual heat input.  Although this allowable emission
rate is based upon the maximum capacity of a boiler, or upon the
total heat input for two or more boilers which are physically
and/or operationally united, the allowable emission rate must be
met during any actual heat input including heat inputs that are
less than the boiler's maximum capacity.

The goal of any compliance testing is to accurately quantify the
actual or controlled emission rate during operating conditions
that realistically reflect the highest emission rate for the
source.  Such operating conditions would not include
malfunctions, start-ups or shutdowns.

Normally, the highest emission rate for a particular source will
be obtained while the source is operating at its maximum
capacity.  However, for coal-fired boilers that are controlled
with multiple cyclones that were designed to comply with OAC
rule 3745-17-10 while the boiler is operating at maximum
capacity, the highest emission rate (lbs/MM BTU) may occur while
the boiler is operating at the normal operating rate.  This
assumes that there is a significant difference between the
maximum capacity and the normal operating rate and that a
"normal" operating rate can be clearly discerned.  (For example,
if the steam load for a boiler fluctuates dramatically versus
time as with a swing-load unit, it will not be possible to
clearly discern a normal operating rate.)  For such boilers, it
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is not unreasonable to require the facility to conduct
compliance tests at both the maximum capacity and the normal
operating rate of the boiler. This is especially true if
substantially higher opacities are evident from the boiler at
the normal operating rate.

The authority to require this additional stack testing is
clearly provided within paragraphs (C)(1) and (C)(3) of OAC rule
3745-35-02 and/or paragraph (A) of OAC rule 3745-15-04, provided
such testing is necessary to ensure compliance with the
limitation prescribed by OAC rule 3745-17-10.

If it is necessary to require an additional compliance test at
the normal operating rate and the owner of the source also
requests an EVEL, visible emission readings should be performed
during the stack testing for both operating rates in accordance
with Engineering Guide #13.  If the entity demonstrates
compliance with OAC rule 3745-17-10, and an EVEL is necessary,
the EVEL should be based upon the operating rate that would give
the higher opacity limitations.  Separate EVELs should not be
established for each operating rate.

Finally, it is difficult, if not impossible, to give a general
rule as to when the difference between the maximum capacity and
the normal operating rate would be sufficient to warrant two
separate compliance tests. This determination is relatively
complicated and would depend upon such factors as the allowable
emission rate, the controlled emission rate at maximum capacity,
the results of visible emissions readings, the actual difference
between the two operating rates and how that difference affects
the gas flow rates from the boiler, and the design
specifications of the multiple cyclone. Due to the complexity of
the determination, it must, of necessity, be left to the good
judgment of the field office personnel.  If after evaluating
these factors, the field office personnel believe that
compliance with OAC rule 3745-17-10 is questionable at the
normal operating rate, then additional stack testing should be
required.
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