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Question: 
 
Can an entity apply for and obtain a variance, as provided under OAC rule 3745-
31-09, from the visible emission requirements found in paragraphs (A) and/or (B) 
of OAC rule 3745-17-07?   
 
(This question was submitted by Fred Klingelhafer of the Southeast District Office 
on December 17, 1980.) 
 
 
Answer: 
 
First, it should be noted that a variance permit can only be issued for an 
emissions unit located at a facility that is not subject to Title V permitting.  For 
emissions units that are located at a Title V facility, the facility must seek a rule 
change and a SIP revision prior to incorporating any modified opacity 
requirements into the Title V permit.  The remainder of this Guide is relevant only 
to emissions units located at minor facilities, i.e., non-Title V facilities. 
  
Generally, the equivalent visible emission limitation (EVEL) provisions of 
paragraph (C) of OAC rule 3745-17-07 will apply to situations where a facility has 
problems complying with the opacity limit such that a variance is not needed 
(refer to Engineering Guides #13 through #15).  In two specific situations, 
however, an entity may apply for and obtain a variance, for "existing” (installed 
prior to 1974) particulate emissions units only, from the visible emission 
limitation(s) found in paragraph(s) (A) and/or (B) of OAC rule 3745-17-07, if the 
entity complies with the requirements of OAC rule 3745-31-09. The two situations 
are as follows: 
 

1. It is technically infeasible and/or economically unreasonable for the entity 
to conduct emission tests in accordance with OAC rule 3745-17-03 to 
determine the actual particulate emission rate.  [Please note that an EVEL 
cannot be obtained without the performance of emission tests under the 
provisions of paragraph (C)(1) of OAC rule 3745-17-07 since this rule 
explicitly requires that an EVEL be determined during any performance 
test(s) conducted pursuant to paragraph (B) of OAC rule 3745-17-03.] 
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2. The entity is requesting a permanent higher particulate emission limitation 
(which was determined by emission testing) and a visible emission 
limitation that corresponds to such "relaxed" mass emission limitation. 

 
The two situations noted above are the only situations in which a variance can be 
requested to adjust the opacity limit.  In all other situations, the EVEL provisions 
of paragraph (C) of OAC rule 3745-17-07 should be used instead of applying for 
a variance.   
 
The situation in item (1) above would be handled by first estimating the actual 
maximum particulate emission rate by the best available method (e.g., emission 
factors or material balance calculations). See Engineering Guide #28 for 
assistance in determining the uncontrolled mass rate of emissions.  If a control 
device is used, multiply the estimated uncontrolled mass rate of emissions by the 
capture efficiency and then multiply by (1 – control efficiency expressed as a 
decimal fraction) to determine the estimated stack outlet emission rate.  Fugitive 
emissions can be calculated by multiplying the uncontrolled emissions by (1 – 
capture efficiency expressed as a decimal fraction).  The capture efficiency 
should be based on either a material balance determination or best engineering 
judgment.  The control efficiency should be based on either mass balance or the 
design control efficiency provided by the manufacturer of the control device.    
 
If the emissions unit is determined to be in compliance with the applicable 
particulate emission limitation based on the calculation performed above, then 
the opacity limit could be determined based on observation of the opacity from 
the emissions unit during operation at the maximum process weight rate used in 
the above emission calculation.  The calculated maximum particulate emission 
rate, the maximum process weight rate used in the emission calculation, and the 
corresponding observed opacity level(s) should be inserted in the Special Terms 
and Conditions (STCs) of the variance.   
 
If the emissions unit is estimated to be in violation of the applicable particulate 
emission limitation from the calculation above, then the entity may request a 
variance that specifies the estimated actual maximum emission rate as a 
permanent higher particulate emission limitation, the maximum process weight 
rate used in the emission calculation, and the corresponding visible emission 
limitation, all of which would be inserted in the STCs of the variance.  For 
uncontrolled emissions units, the facility would also have to demonstrate that 
add-on controls are both technically and economically infeasible for achieving 
compliance. The visible emission limitation would correspond to the new 
"relaxed" mass emission limitation and would be based on actual opacity 
observations during operation of the emissions unit at the maximum process 
weight rate used in the above, maximum particulate emission calculation. 
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The situation in item (2) would be handled by issuing a variance that specifies the 
permanent higher particulate emission limitation(s) (as determined by emission 
testing) and the corresponding visible emission limitation (based on observation 
of the opacity from the emissions unit during the emission tests) in the STCs of 
the variance. 
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