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Question :  

Should organic compounds such as methane, ethane, 1,1,1-trichloroethane, methylene
chloride and trichorotrifluoroethane be excluded when calculating “potential to emit”
(PTE) in order to determine the applicability of OAC rule 3745-21-07 or OAC rule 3745-
21-09?  (This question was submitted by Victoria Hathaway-Sarver of the Dayton
Regional Air Pollution Control Agency in March of 1980.)

Answer: 

Yes, depending on the applicable rule or definition, some or all of the above-mentioned
organic compounds are exempted or excluded from the PTE calculation; however, the
appropriate definition must be used with the corresponding rule.  OAC rule 3745-21-
01(B)(4) is the definition for organic compounds, and it identifies the organic compounds
to exclude when calculating PTE for OAC rule 3745-21-07 applicability.  OAC rule 3745-
21-01(B)(6) is the definition for volatile organic compounds, and it identifies the volatile
organic compounds to exclude when calculating PTE for OAC rule 3745-21-09
applicability.  Also, the definition for PTE is located in OAC rule 3745-21-01(B)(5).
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